středa 1. února 2012

Rožec bělozvonec


Rožec plstnatý (Cerastium tomentosum) rostl na naší skalce od samého počátku, a jakmile mu to podmínky dovolily, vytvořil obrovské kvetoucí polštáře. Říkáme mu ovšem lidovým jménem bělozvonec. První fotografie byla pořízena za války, moje babička s mou maminkou uprostřed rozkvetlého rožce.

Moje babička s mou maminkou, asi léto 1944

Pamatuji se z dětství na podobnou záplavu květů, stříbřitý rožec a barevné polštáře floxů. Když později skalka začala zarůstat mahonií a skalníkem, floxy pomalu mizely a také rožec se ztrácel, rok od roku ho bylo méně a méně. Když jsme se pustili před třemi lety obnovy skalky, uprostřed všeho náletu a plevelu se krčil maličký a nedostatkem světla nazelenalý rožec bělozvonec. Ano, to je on...

Ztracený a znovunalezený rožec plstnatý, zvaný bělozvonec, léto 2011

A tento přírůstek jsme s maminkou našly ve stráni na Kavčinci, kde v současné době vzniká nová silnice. Bylo ho škoda nechat rozjezdit buldozery, a tak se zabydlil na hlavní zídce vedle šanty kočičí.


První obyvatel hlavního tarásku je právě bělozvonec, červen 2011.

1 komentář:

  1. Your blog has been chosen by me for the Versatile Blogger award. I think your blog is special. I have linked to you on my “ And the Award Goes to...” post. If you want to find out how this all works go to the post on Plants and Stones and click on Donna.

    OdpovědětVymazat