pátek 17. února 2012

Kamufláž

Když jsem byla malá a vypravili jsme se do lesa na protější kopec, bylo docela těžké mezi všemi těmi stromy na konci městečka najít náš dům. Dnes naopak je mnohem obtížnější objevit takové místo, odkud bude náš dům vypadat jako kdysi, za starých časů, bez těch hnusných paneláků v pozadí. Proto je tato fotografie vlastně tak trochu kamufláž.

Pohled z Kančova přes údolí potoka a zahrady, neděle 12. 2. 2012
Tato černobílá fotografie vznikla v roce 1951 během snímkování republiky. Záběry z této vojenské akce jsou dnes volně dostupné na internetu. Podle krásně vykresleného stínu kostela na náměstí lze usuzovat, že se snímkovalo za poledne slunečného letního dne.
Trojúhelníkové náměstí, jedna z hlavních ulic jižním směrem a na jejím konci vpravo(nebo vlevo?) Kolomažnice. Můžeme tu krásně rozpoznat nejen zahradu, ale i dům, a dokonce cestičku k němu!  A všude kolem se rozprostírají louky a pruhy políček, vždyť teprve začínají padesátá léta a socialistická kolektivizace dosud neproběhla.

Letecký snímek jižní části městečka a okolí z roku 1951

Situace v krajině kolem Kolomažnice zachycená na mapě z roku 1836

Jiný výřez ze stejně staré mapy. Zde je zřetelnější svah Kolomažnice a jasně vyznačený křížek na rozcestí u jihovýchodního cípu naší zahrady.

Současná situace, mapa Google zachycující stav z léta 2008. Hlavní ulice (vyznačená žlutě) je rozkopaná, budují se nové inženýrské sítě.

V době, kdy Google snímkoval naše městečko, na naší zahradě pracoval bagr. V rámci rekonstrukce obecních sítí jsme se připojili na obecní vodovod.


Ulice podél naší zahrady vypadala v létě 2008 takto. Při patřičném zvětšení tohoto snímku vidíme vlevo od parního válce kříž vztyčený právě na tom místě, kde je zakreslen na mapě z roku 1836. Bohužel kříž původní kamenný byl postupně ničen a zničen na přelomu sedmdesátých a osmdesátých let. Od revoluce 1989 tu však stojí menší kříž litinový s nápisem JSEM
(Ex 3:14  וַיֹּאמֶר אֱלֹהִים אֶל-מֹשֶׁה אֶהְיֶה אֲשֶׁר אֶהְיֶה וַיֹּאמֶר כֹּה תֹאמַר לִבְנֵי יִשְׂרָאֵל אֶהְיֶה שְׁלָחַנִי אֲלֵיכֶם:)

Žádné komentáře:

Okomentovat