sobota 18. února 2012

Ptačí zob

V červenci 2009 vzal Honza pilku a zahradní nůžky a konečně vykácel náš pámelníkový živý plot, tu ostudu celé ulice. Najednou zahrada vypadala jako nahá. Kolemjdoucí se zastavovali a říkali si: Co se to tu děje?



Krátce poté, co Honza zlikvidoval proschlé zestárlé pámelníkové roští a strhl rezavé, všemožně zalátané pletivo, můj táta se svým švagrem samozřejmě za vydatné Honzovy pomoci natáhli nový plot, který na svůj slavný den čekal v garáži už řadu let. Pak nastoupil Antonín s plechovkami barvy a pustil se do natírání.

Začátkem října jsme s dětmi zasadili sto deset sazenic ptačího zobu (Ligustrum vulgare). Dlouho jsme diskutovali o charakteru nového živého plotu. Dědeček v třicátých letech plánoval živý plot ze psího vína. Pak zřejmě kvůli včelám zasadil pámelník. Ten ovšem rád a úporně odnožuje a vždycky kvůli tomu byly trochu potíže se sekáním trávy. My jsme se nakonec rozhodli pro ptačí zob.

Maličké sazenice ptačího zobu nejsou téměř vidět, zato křížek na rozcestí je jako vymalovaný, říjen 2009.

Živý plot z ptačího zobu tedy nahradil původní pámelníkový při silnici a také vyroste při plotu do uličky mezi zahrady, protože tu díky našim novým sousedům jezdí mnohem víc aut než dříve. Začátek nového živého plotu u vstupní branky zdobí světle růžová popínavá růže a konec poblíž lísy zase ozdobná vrba.

Počátek října 2009: čerstvě zasazený ptačí zob, vrba stále v květníku a zrýpaná a urovnaná plocha po malinách a kdysi zelenině, nyní budoucí trávník.

Dnes je ptačí zob pod sněhovou peřinou, ale daří se mu dobře. Kdybych ho nezastřihávala, byly by jistě keříky vyšší než drátěný plot. Uvidíme, jak dlouho bude muset houstnout, než dospěje do plánovaných dvou metrů výšky.


Únor 2012, tedy téměř dva a půl roku od vysazení ptačího zobu


2 komentáře:

  1. Dali jste si opravdu záležet Peťko! Jak pokračujete? My jsme nedávno řešili brány a branky, které jsme si svépomoci montovali asi před dvěma měsíci... Bydlíte na zahradě nebo je jen užitková?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Postupujeme pomalu, ale jistě kupředu. Nejsem si jista, co myslíte tím, zda na zahradě bydlíme, ale snad bude stačit, když řeknu, že v sezoně jsme na zahradě snad i za deště :-)

      Vymazat