neděle 30. října 2016

Midsomerské plískanice den 12

Den ve vesnici Bakewall.







A spousta detailů.
Třeba tyhle oprýskané dveře v pečlivě udržovaném parku, o který se (podle všeho) stará Rotary Club.
.

Snad každá lavička ve vsi je vzpomínková.



Konečně jsem objevila svetry ze skutečné vlny, ňuňuňu měkké a v krásných barvách (což z fotografie není bohužel vůbec patrné). Ovšem v ceně bílého jednorožce.




Hádanka: Co to je na talíři?

Na Halloween se v Midsomeru připravili nejlépe místní pavouci. Soukali sítě úplně všude. Že by z ovčí vlny?

Háčkovaný ubrus v jednom z mnoha charity shops, což jak se zdá, je vedle potravin v Midsomeru nejrozšířenější typ obchodu.

Konečně jsme na výletě narazili na galanterii. Jásám! A v názvu má vlnu!
Ukázalo se, že nejspíš proto, aby zákazníci věděli, co v obchodě dozajista nekoupí...

Prošla jsem krámek pečlivě dvakrát dokola. Až na mě paní pletoucí u kasy začala hledět se značným podezřením.
A tady je výsledek průzkumu:
Akryl, polyamid, viskóza ve všech barvách i gramážích. Akryl maskovaný pod názvem Country tweed (mimochodem fakt v krásných odstínech). Akryl s přiléhavým jménem Alpaca.
Trocha egyptské bavlny.
Italská příze.
Velká nabídka akrylové příze francouzské firmy s vábivým názvem BERGERE. Co ti Frantíci pasou? Legové ovečky na ropných polích?
A v koutě u kasy několik klubíček čistého merina ve zcela nekompatibilních barvách.

Přestože sortiment příze ve vlněném krámku byl pořádným zklamáním, potěšila mě rozsáhlá nabídka vzorů a střihů pro pletení i háčkování. Malá část z nich je na následujícím snímku.





7 komentářů:

  1. Na talíři je omeleta s bylinkami na chlebě, zeleninová obloha a něco jako kus tvarohové bábovky.
    (Předpokládám, že odpověď bude kurióznější. Již jsem zvědavá.)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak zeleninová obloha je skutečně zeleninová obloha, tvarohová bábovka jsou dva kousky zapečené veky potřené máslem a posypané bylinkami (velmi dobré!) a to, co vypadá jako typická česká chlebová smaženka, jsou věřte nevěřte pravé midsomerské lasagne :-D

      Vymazat
  2. To bych neuhodla :o)))
    Jak by asi vypadal black pudding po italsku ... ?

    OdpovědětVymazat
  3. Acryl je dobrý na časté praní pro malé děti, tak ho nezatracuju, co my jsme se z něj napletly v mládí...a dceru nekousal...ale vlna je vlna, to je pravda....Hezký pobyt u "mladých" a konečně nějaké ty mrtvolky....deště už bylo dost, i u nás.Hezký den všem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem se umělému vždy snažila vyhnout, za socialismu jsem kupovala tzv. vlněné přebytky z FEZKO Strakonice, což je od nás kousek, byla to levná pravá ovčí vlna v celkem přijatelných barvách. Předminulé (nebo už předpředminulé?) Vánoce jsem dostala luxusní (i cenově) překrásnou modrozelenou přízi a uháčkovala jsem si z ní velikou chumlací šálu. Vydržela právě jedno praní, a to jsem prala ve vlažné vodě v ruce. Zařekla jsem se, že už nikdy nic takového nechci, leda mikrovlákno Elian na dětské válecí granny dečky, to zjevně vydrží všechno.

      Vymazat
  4. stejně je to zvláštní, my na festivalu yarndale vlnu viděly....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přijde mi to, jako kdyby u nás v Čechách, kde je pivovar v každém druhém městě, byla plzeň k dostání jen v několika víceméně exkluzivních e-shopech a v obchodech by nabízeli norské brusinkové pivo (ochutnala jsem, je to pěknej humus) nebo nějaké bavorské pivo se sirupem a pak už jen korejské/indonéské/patagonské nealko pito.

      Chystali jsme se dnes do znovu do Manchesteru, tak jsem se včera pustila do webového pátrání po nějaké tamější galanterii a to pátrání volně přešlo do brouzdání po anglických vlněných e-shopech. A fakt nechápu, co s tou vlnou dělají. Možná ji využívají jako stavební izolaci? Prodávají ji Francouzům a od nich kupují akryl? Je k dostání jen na tematických festivalech? Místní vlnu (tedy přízi, nikoli srst) lze snad koupit jen přímo na farmách podobně jako sýr nebo skopové? Schovávají se snad vlněné obchůdky někde vzadu, stranou, v rokli?

      Vymazat