pondělí 15. srpna 2016

Černé vitaminy

 Dosud plodů aronie bylo tak třikrát do pusy. Loni stromky očesali ptáci. A letos? Pěknej náklad.

Máte někdo osvědčený tip, jak aronii zpracovat?


11 komentářů:

  1. Já dělám z aronie vařený čaj.Dám na hluboký plech a přidám cukr,skořici,tlučený hřebíček.Aronie pustí hodně šťávy.Nakonec přidám kyselinu citronovou a dost rumu.Vařící dám do malých skleniček,zavíčkuji a mňamka na zimu je hotová.Rum zabrání ,aby se aronie kazila a do čaje je výborný.
    Tady je receptů dost ,jen si vybrat.Taky máme letos hodně,snad mi ji ptáci neoberou..
    http://www.ireceptar.cz/zahrada/uzitkova-zahrada/aronie-sladka-a-zdrava-pestovani-sklizen-sirup-vino-marmelada/
    Ahoj a hezký den přeji
    Daška

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zapomněla jsem napsat,že peču v troubě.Taky lze aronii nasypat do hrnce a vařit..bez vody!!! pustí šťávu..POZOR !! Hodně barví..

      Vymazat
  2. Ahoj, já dělám z aronie likér, cca 1 litr plodů, zaleju 1 litrem vroucí vody a nechám do druhého dne. Pak plody rozmačkám, a hustou tekutinu přes cedník přecedím. Nechám přejít varem spolu s 0.5 kg cukru a 2x vanilkovými cukry. Možno dochutit i skořicí. Po vychladnutí přidám 0.5 litru rumu a je hotovo. Výborný na chladné podzimní večery :-) Pavel

    OdpovědětVymazat
  3. Moje maminka dělá aronii zavařovanou s jablky a rumem, můžu sehnat recept, je to výtečné do jogurtu. Mě ji celou sežrali ptáci, byli první...:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Óóó, to bych byla ráda :-)

      Vymazat
    2. Ok. PS: měla jsem samozřejmě na mysli, že aronii sežřali mně:-)omluva!;.-)

      Vymazat
  4. Přidám svou trošku do mlýna ;o) Nejprve arónii spařím, abych ji zbavila hořkosti a pak zavařuji jako kompot s hřebíčkem - moc nepřeslazuji.Velmi se nám to osvědčilo k sýrům hermelínového typu. A také vařím šťavu v poměru 1:1 s bezinkami.
    Arónii mám již osmý rok a doporučuji přehodit sítí proti ptákům a nespěchat se sklizní ;o) Krásné dny Mokopa

    OdpovědětVymazat
  5. K těm všem receptům přidám ještě další, mimo jiné aronoii suším. Pak používám do jogurtů, musli... jako rozinky..
    Babička dělávala ještě štávu, ale mě to připadá jako škoda použít pouze na štávu, když vím, jaký je to vitamínový poklad:-)
    Bohunka

    OdpovědětVymazat
  6. Vím, že už je trochu po sezoně, ale třeba se bude hodit do budoucna. U nás doma to ve formě šťávy, marmelády a samotné zavařované nějak nemizelo. Ale zamražené a potom na buchtu (obyčejná hrnečková s posypkou) to mizí závratnou rychlostí a kdo neví, myslí si, že jsou to borůvky...Anička

    OdpovědětVymazat