pondělí 12. října 2015

Škeble

Upravený lasturový vzor, další z mnoha.

Krajkový vzor se skládá pouze z dlouhých sloupků, řetízkových ok a tu a tam pevného oka.

Vzor se opakuje po třech řadách a lastury (vějířky z dlouhých sloupků) na sebe navazují podobně jako šupiny na kaprovi.

Začíná se ve špičce šátku, ten tvoří rovnoramenný trojúhelník s tupým úhlem (sto, možná sto deset stupňů, ale může se lišit podle typu příze - na fotografii to sice na tupý úhel nevypadá, ale je to tím, že se snažím šátek držet natažený), vzor je osově souměrný. První lastura je trochu atypická (je první, že :-) ), jinak je vzor pravidelný, od třetí řady lastur se vzor opakuje znovu a znovu stále stejně. Je třeba dát pozor na krajové lastury, maličko se liší od nekrajových, je to způsobeno postupným rozšiřováním šátku.

V následujícím popisu postupujeme zprava doleva a zleva doprava a opět zprava doleva, to vše až do vyčerpání zásob příze či organismu. Nejsou tu tedy žádné lícové nebo rubové řady.

Začínáme pěti řetízkovými oky spojenými do kroužku pevným okem. Podle typu příze a intenzity utahování je pochopitelně možné počáteční kroužek uháčkovat větší.

Uháčkujeme kolečko z dlouhých sloupků, poslední (v mém případě dvacátý) spojíme s prvním pomocí pevného oka. (Sloupků může být méně nebo více podle typu příze, jejich počet nic nemění na následujícím vzoru.)
  1. První řada zprava doleva: 3 řetízková oka (ŘO), 2 dlouhé sloupky (DS), 2 ŘO, 3 DS (do jednoho místa počátečního kroužku), 9 DS, 3 DS, 2 ŘO, 3DS. Tučně vyznačené jsou kraje vzoru, ty se opakují v každé řadě. Dvě řetízková oka mezi dlouhými sloupky vytvářejí očko nebo otvor, z něhož začíná následující řada.
  2. Druhá řada zleva doprava: 3 ŘO, pevné oko (PO) do mezery vytvořené dvěma řetízkovými oky mezi dlouhými sloupky,  3 ŘO, 2 DS, 2 ŘO, 3 DS, 1 DS, ŘO, 1 DS, 1 ŘO, 1 DS, 1 ŘO, 1 DS, 1 ŘO, 1 DS, 1 ŘO, 1 DS, 1 ŘO, 1 DS, 1 ŘO, 1 DS, 1 ŘO, 1 DS,  3 DS, 2 ŘO, 3DS. (Zkrátka do každého dlouhého sloupku předešlé řady patří dlouhý sloupek plus řetízkové oko. Na fotografii je to poměrně dobře vidět.) 
  3. Třetí řada zprava doleva:  3 ŘO, pevné oko (PO) do mezery vytvořené dvěma řetízkovými oky mezi dlouhými sloupky,  3 ŘO, 2 DS, 2 ŘO, 3 DS, 2 DS do jednoho místa, 2 ŘO, 2 DS, 2 ŘO, 2 DS, 2 ŘO, 2 DS, 2 ŘO, 2 DS (vznikne pět dvojic DS),   3 DS, 2 ŘO, 3DS. Konec první lasturové řady :-)
  4. Čtvrtá řada zleva doprava: 3 ŘO, pevné oko (PO) do mezery vytvořené dvěma řetízkovými oky mezi dlouhými sloupky, 9 DS mezi dlouhé sloupky první dvojice dlouhých sloupků v předešlé řadě, PO do druhé dvojice DS, 5 ŘO, PO do třetí dvojice DS, 5 ŘO, PO opět do třetí dvojice DS (vznikne klička), 5 ŘO do čtvrté dvojice DS, 9 DS do páté dvojice DS,  3 DS, 2 ŘO, 3DS. A je vytvořen základ pro další lasturovou řadu, tentokrát pro dvě lastury. Obě jsou krajové, pozor na to.
  5. Pátá řada zprava doleva:  3 ŘO, pevné oko (PO) do mezery vytvořené dvěma řetízkovými oky mezi dlouhými sloupky,  3 ŘO, 2 DS, 2 ŘO, 3 DS,  1 DS, ŘO, 1 DS, 1 ŘO, 1 DS, 1 ŘO, 1 DS, 1 ŘO, 1 DS, 1 ŘO, 1 DS, 1 ŘO, 1 DS, 1 ŘO, 1 DS, 1 ŘO, 1 DS, 1 DS do kličky tvořené pěti řetízkovými oky v předešlé řadě, 3 ŘO,  1 DS do červené kličky tvořené pěti řetízkovými oky v předešlé řadě,   1 DS, ŘO, 1 DS, 1 ŘO, 1 DS, 1 ŘO, 1 DS, 1 ŘO, 1 DS, 1 ŘO, 1 DS, 1 ŘO, 1 DS, 1 ŘO, 1 DS, 1 ŘO,  1 DS, 3 DS, 2 ŘO, 3DS.
  6. Šestá řada zleva doprava: 3 ŘO, pevné oko (PO) do mezery vytvořené dvěma řetízkovými oky mezi dlouhými sloupky,  3 ŘO, 2 DS, 2 ŘO, 3 DS,  2 DS do jednoho místa, 2 ŘO, 2 DS, 2 ŘO, 2 DS, 2 ŘO, 2 DS (vzniknou čtyři dvojice DS), 1 ŘO, 2 DS do červené kličky tří řetízkových ok z předešlé řady, 1 ŘO, 2 DS, 1 ŘO,  2 DS do jednoho místa, 2 ŘO, 2 DS, 2 ŘO, 2 DS, 2 ŘO, 2 DS (vzniknou čtyři dvojice DS),   3 DS, 2 ŘO, 3DS.  Konec druhé lasturové řady :-)
  7. Sedmá zprava doleva: Tato řada začíná stejně jako čtvrtá řada, ale vznikají už tři lastury, tedy prostřední lastura musí mít střed (vějířek z devíti DS) v červeném řetízkovém oku předešlé řady. Vzor pokračuje podle předchozího rozpisu, pouze nad touto nekrajovou lasturou (a v následujících řadách nad všemi dalšími nekrajovými lasturami) vzniknou tři dvojice DS (nikoli čtyři nebo pět jako v druhé, resp. první, lasturové řadě).  
Že na tom vzoru není nic složitého? Prostě taková primitivní škeble.

Pokud najdete v textu nějakou faktickou či jinou chybu, napište mi prosím, opravím to.



15 komentářů:

  1. Odpovědi
    1. Samozřejmě jsem to tím velepodrobným návodem totálně zazdila :-D

      Vymazat
  2. :-D Při vzpomínce jsem se musela hlasitě zasmát. Díky, Peti! Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky se směju :-) Podle toho svýho návodu bych si leda vypíchla háčkem oko - musím postup vidět, ne číst, natož slyšet.

      Vymazat
  3. Aaaaa jj báječná jsi ... Také jsem se zasmála.
    A Díky za návod

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Heheheee :-) Třeba ten návod někomu k něčemu bude. Někde na blogu mám původní verzi a někde taky snad i kreslené schéma...

      Vymazat
  4. Jo jo, myslím, že tohle nás bude rozesmívat pořád. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, ani nemůžu pomyslet, jak bych se asi chechtala na takové svatojakubské cestě :-D

      Vymazat
  5. Tak to mě totálně dostalo!! To muselo dát hroznou práci!!! prej škeble..... :-DD

    OdpovědětVymazat
  6. Pěkné jen co budu zpět doma zkusím :-))))))
    hanna z lázní

    OdpovědětVymazat
  7. Jen počkej, počkej...půl rok uplyne a my se zase sejdeme na Vysočině a každá budeme omotaná svým vlastním šátkem složeným ze samých škeblí...to pak budeš čubrnět...jen co dopletu všechna vlněná klubka, jdu na to...pořídím si nějakou hodně luxusní přízi a budu se přesně držet primitivního návodu...že bychom si daly další Kal?...Gábina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Škeble na každý krk! Jen doufám, Gábino, že jsem v textu nenatropila moc chyb...

      Vymazat