úterý 22. září 2015

Uklízení 1

Včera jsem zašla do knihkupectví pro knihu, o které jsem četla tu.
Zašla, koupila, přečetla.

Do pořádného gruntování bych se pustila tak či tak, ono celé horké léto na trase mezi slovníky a zubařem poněkud přeháže výčet oblíbených činností. Navíc u nás (i u rodičů) uvízlo přece jen dost krámů ze strašidelného domu, a ty je třeba konečně dopřebrat, dopřerozdělit a především dovyhodit.

Marie Kondo doporučuje začít vlastními svršky, což mi přijde celkem rozumné. Tak jsem vyházela všechno své oblečení ven. Obrázek jedna.

Vytřídila jsem několik triček, jeden svetr, zimní sukni a něco málo prádla. Žádný problém. Pak jsem vyskládala všechno zase zpátky. Šuplíky nemám, takže staré dobré komínky. Že by moje trička v komíncích trpěla, se mi moc nezdá, ostatně jich nemám tolik. Punčocháče, vlněné ponožky a prádlo jsem vyskládala podle návodu nastojato. Trochu jsem se u toho prádla vztekala, ale exaktně dokázáno: je to skladnější metoda. Mnohem skladnější.

Nový stav (blízký původnímu, rozostřeno je schválně) je tento:
  • nahoře punčocháče, vlněné ponožky (obyčejné nemám, protože nenosím kalhoty - ty taky nemám), prádlo + noční košile, škatulka na drobnosti, peněženka, dřevěný box na papíry, účty a spol. k vyřízení,
  • trika s krátkým rukávem a trika s dlouhým rukávem,
  • svetry, domácí oblečení, sukně,
  • v jednom boxu slavnostní šaty, tři kabelky do divadla, černá sukně na pohřby, v druhém boxu šátky, v šanonu zařazené papíry všelijakého druhu.
Kromě toho mám v rodinném šatníku zimní kabát, podzimní kabát, jarní kabát, krátký manžestrový kabátek, dvě větrovky a mezi sezonními věcmi značné množství rukavic a šál/šálů, dva barety a dvě ponča.

Ukázalo se, že nemám žádnou společenskou halenku a že mi zcela chybějí šaty, letní i neletní. Uááá!

Tak svršky by byly bezbolestné. Zítra se vrhnu na boty a kabelky, to bude mnohem, mnohem, přemnohem horší.

(Úplně jsem zapomněla poznamenat, že mám pochopitelně hromadu pracovního oblečení na zahradu.)


8 komentářů:

  1. a fakt to jako pomůže, když si pořídím tu knížku?!?!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zas tak moc bych tomu nevěřila :-) Byla jsem na knížku zvědavá, nic víc. Každopádně bych se pustila do razantního přebírání tak jako tak, protože nás čeká rozstěhovávání (mělo už dávno proběhnout, ale dětem neporučíš, že :-) ) a s manželem chceme minimalizovat svoje věci, dost na těch ostatních, co nejsou naše...

      Vymazat
  2. Petro, to chci taky vědět. Má cenu si ji kupovat ? Je mi jasné, že v první řadě musím překonat svoji nechuť k třídění věcí, samože.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lenko, klidně Ti ji věnuju :-) Budu zhruba do půlky října víceméně v Praze, takže s předáním nebude problém. S těmi východními máky na Tebe myslím, snad na ně ještě dojde, v těch vedrech nějaké vrtání do země nemělo smysl, rozhodně ne u nás na Sahaře :-D

      Vymazat
    2. Tak já si ji půjčím. Potřebuju nějaké (tvrdé) nakopnutí.

      Vymazat
    3. Jasně :-) Napíšu Ti večer mail.

      Vymazat
  3. Odpovědi
    1. Nejkrásnější! Chodila jsem v nich dneska asi hodinu doma a připadala jsem si jako na vysoký noze :-D

      Vymazat