neděle 9. září 2012

Čepice

Na co pro co, pro jednu starou ženskou, říkala babička pokaždé, když hrozilo nebezpečí nějaké změny na zahradě, či dokonce v domě. Říkala to, když v osmašedesáti ovdověla, a říkala to i ve svých pětadevadesáti, než nás opustila. Po babiččině smrti, po více než čtvrtstoletí statu quo, tak věci dostaly pořádný spád: během jara 2009 jsme obrátili dům i zahradu vzhůru nohama. Ze džungle se začala klubat zase zahrada a lesík, domácí červotoč popadl nohy a prokousaný nábytek na ramena a pelášil a pelášil, jako by mu za patami hořelo... Když si zpětně prohlížím fotodokumentaci, divím se, co všechno jsme během prvního roku stihli! Oddělili jsme zrno od plev a množství krámů jsme se zbavili. Co však potřebovalo přebrat, roztřídit, s-y-s-t-e-m-a-t-i-z-o-v-a-t, skončilo na půdě - a já se tím pomalu a velmi nejistě dodnes prokousávám.

Každá výprava do nitra hromad na půdách (máme půdy dvě - a veliké, převeliké) je dobrodružná a obvykle končí nějakým zajímavým, nečekaným, překvapivým či mírně sentimentálním objevem. Tentokrát jsem v jednom tmavém koutě  mezi ložním prádlem a plátěnými spodky z 19. století našla zabalené v novinách dvě slaměné čepice s kšiltem. Nové, ovšem více než třicet let staré. Můj dědeček nosil takovou kšiltovku na zahradu. Jeho zahradní čepice spolu s plátěnou bundou visívala na věšáku za dveřmi do sklepa ještě dlouho poté, co zemřel. Vzpomínám si, že když se slaměná kšiltovka blížila okamžiku rozpadu, dědeček učinil objednávku a brzy se objevila kšiltovka-následnice. Při poslední objednávce však nedorazila jedna nová kšiltovka, ale hned kšiltovek několik. Starý pán, který tyto slaměné čepice pro dědečka šil ze staré prvorepublikové známosti, se obával, že se už další objednávky v pravidelném, zhruba tříletém intervalu nedožije nebo co, a tak dědečka pro jistotu dostatečně předzásobil.

Nu což, od příští sezony budu nosit na zahradu slaměnou kšiltovku já!



Jedna z prapůvodních čepic je na fotografii zde.

6 komentářů:

  1. Nikdy jsem neslyšela o slaměné kšiltovce, že vůbec existuje... a tohle je moc hezký příběh! Tak ať Ti dlouho kšiltovka vydrží...

    OdpovědětVymazat
  2. Možná to není doopravdová sláma, ale třeba lýko, každopádně je to přírodní a nejedná se o textil :-) V mém dětství ji u nás nosívali staří/starší/nemladí pánové na zahradu - náš soused, kdysi pradávno vrchní lesní správce, měl stejnou, ale se průhledným zeleným štítkem.

    OdpovědětVymazat
  3. Taky takovou čepici vidím poprvé, ani můj dědeček ji neměl.

    A plátěné spodky z 19. století se nesmí vyhodit !

    OdpovědětVymazat
  4. Jsou naprosto šíleně hanbaté :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  6. Vzpomněla jsem si, tady je ta čepice, ovšem z války před sedmdesáti lety:
    http://dedeckovazahrada.blogspot.cz/2012/05/rok.html#comment-form.

    OdpovědětVymazat