pátek 3. června 2011

Ovocné stromy

Když dědeček koupil Kolomažnici, její dolní část tvořil ovocný sádek. Můj strýc vzpomíná na výborné třešně při silnici, ty – podobně jako ostatní ovocné stromy – byly postupně nahrazeny novými roubovanými stromky. Jedna z původních jabloní však stojí a plodí dodnes. Tento více než stoletý strom tvoří dominantu zahrady, a přestože již hodně prosychá, z jeho letních průsvitných (skleněných) je rok co rok štrůdl prostě vynikající.

Letní skleněné na podzim 2009

Pokácení jabloně-zelenáče, jehož kuláče jsou na tomto snímku, odstartovalo v časném jaře 2009 rekonstrukci (či spíš asanaci) domu a také změny na pozemku.

Rozřezaný zelenáč, březen 2009

Před zhruba čtyřiceti lety na zahradě rostlo množství stromů: nejrůznější jabloně, dvě mirabelky, tři hrušně, dvě chrupky, několik pozdních černých třešní, višně, řada švestek, celkem zhruba padesát ovocných stromů, nepočítaje v to ovocné stromy rostoucí divoce v lesíku.

Jeden z nejstarších stromů, které vysázel dědeček, je toto holovouské malinové, jabloň, která je již na odchodu a jež se loni loučila bohatou úrodou maličkých jablíček.

Holovouské malinové, říjen 2010

Na podzim 2010 jsme s manželem vysadili první sérii nových ovocných stromků: jednu švestku čačanská lepotica, tři nízkokmenné aronie velkoplodé (Aronia prunifolia) a dva jablůňky staré odrůdy matčino (Nonnetit), všechny původem z ovocné školky Arbia, spol. s r. o.

Dvě jablůňky matčino, podzim 2010


1 komentář:

  1. My máme na zahradě také ovocné stromy. Je to super, když má člověk vlastní ovoce, které není postříkané. My máme jabloň, hrušku, třešeň, švestku a ještě přemýšlíme, že si koupíme broskev nebo meruňku. Stromy jsou už docela velké. Manžel je každý rok prořezává, aby měly nějaký tvar a hlavně aby plodily. Vloni si dokonce půjčil štěpkovač z https://www.norwit.cz/ , takže jsme pořezané větve spálili v kamnech.

    OdpovědětVymazat