úterý 14. března 2017

PUZ


PUZ neboli Petřin univerzální začátek.

Možná to také tak máte. Někdy to člověku zkrátka nedá a musí (musí!) tu věc celou vymyslet sám. Místo aby zalistoval v literatuře, poptal se v okolí nebo zabrouzdal internetovými vodami, což by téměř jistě ušetřilo spoustu, ale opravdu spoustu času.

Jenže znáte strýce Františka a jeho usilovnou snahu o univerzální mýdlo... Mýdlo, vyrobené z bezcenného svinstva nepatrnými výrobními náklady, ale výsledek: skvost. Tolik Saturnin. A také znáte ten univerzální začátek šátku pleteného ze středu. Tolik Vlněné sestry. 

Ach! Tak jsem se vydala vstříc výbuchu.

A výsledek je tady.

Princip PUZ je podobný, vlastně stejný, jako u poloviční granny square, přidáváme v obou krajích a ve středu. Aby se šátek rovnoměrně rozevíral a blížil se tvarem spíš šálu (dlouhé cípy a menší hloubka/výška nad přeponou) než šátku (trojúhelník o velké hloubce/výšce nad přeponou), rozšiřuje se v krajích o čtyři dlouhé sloupky (tedy v každé řadě dvě čtveřice, jedna zleva, jedna zprava) a ve středu (ve vrcholu nad přeponou) o dva, popř. tři dlouhé sloupky podle konkrétního vzoru. Při tomto počtu navyšování sloupků v jednotlivých řadách je výhodné, když vzor použitý na šátek od třetí řady je dělitelný čtyřmi. Je to výhodné, ale není to striktně nutné, např. Korálový útes vychází z lasturového vzoru, v němž se opakuje vějířek (lastura) o devíti sloupcích. 

Podrobnosti najdete zde.


2 komentáře:

  1. Jakmile pochopím PUZ, bude po "puzkostech":-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jako kdyby na tom bylo něco k pUchopení :-D Primitivnější než nejprimitivnější škeble, jinak bych se do toho nepuZtila :-D

      Vymazat