sobota 9. ledna 2016

Červená kometa

Zde je rozpis na mírně asymetrický háčkovaný trojúhelníkový šátek Červená kometa.

V tomto případě jsem použila přízi FINE DONEGAL od firmy Debbie Bliss, spotřebovala jsem přesně dvě stogramová klubka. Délka nejdelší stany před vypnutím šátku (což nebudu dělat, i když pikotky nejspíš napařím) je cca 200 cm.

Podotýkám, že vzor je jednodušší než můj oblíbený lasturový, kteří někteří znají jako škeble, i když z mého komplikovaného popisu by to nemuselo být patrné :-)

Vzor se skládá z dlouhých sloupků, dvakrát nahozených sloupků a řetízkových ok (vlastní vzor, totiž výplň těla šátku, je snad vidět na druhém snímku). Pikotky tvoří pět řetízkových ok zakončených pevným okem, a pokud je vynecháme, nic se nestane.

Vzor se opakuje po dvou řadách, rozšiřuje se vlevo v každé řadě a ustupuje vpravo od čtvrté řady (vpravo a vlevo pochopitelně platí, když šátek je položen podle nákresu na prvním snímku).  Vzor pravidelně střídá plnou řadu (čtveřice dlouhých sloupků) a prázdnou řadu (prázdná čtveřice: 1DS+1ŘO+1DS+1ŘO), přičemž každá druhá plná řada začíná pikotkami. 

Začíná se ve špičce šátku, ten tvoří téměř rovnoramenný trojúhelník s tupým úhlem, šátek není osově souměrný. Vzor je pravidelný a je možné ho ukončit v každé řadě začínající pikotkami. Vzor je poměrně pružný, pružnost levé strany, kde se přidává, je ovlivněna počtem řetízkových ok.
V následujícím popisu postupujeme zprava doleva a zleva doprava a opět zprava doleva, to vše až do vyčerpání zásob příze či organismu. Lícová a rubová se liší.
  1. Začínáme šesti řetízkovými oky spojenými do kroužku pevným okem. Podle typu příze a intenzity utahování je pochopitelně možné počáteční kroužek uháčkovat větší nebo menší.
  2. Druhá řada (počítáme v tomto případě i počáteční kroužek) zprava doleva: 3 řetízková oka (ŘO), 7 dlouhých sloupků (DS), 1ŘO, 1 dvakrát nahozený sloupek (DDS).
  3. Třetí řada zleva doprava: 7ŘO, do řetízkového oka předchozí řady 1DDS, 1ŘO, 1DS+1ŘO+1DS+1ŘO (vzor prázdných řad, který se opakuje),  mezi dvakrát nahozený sloupek a poslední dlouhý sloupek předchozí řady 1DS+1ŘO+1DS+1ŘO,  mezi předposlední dlouhý sloupek a poslední dlouhý sloupek předchozí řady  1DS+1ŘO+1DS.
  4. Čtvrtá řada zprava doleva:   3ŘO, 3DS  vše do mezery mezi předposledním a posledním DS předchozí řady, 4DS pod řetízkové oko v předchozí řadě (podle schématu, opakuje se v plných řadách), 4DS pod řetízkové oko v předchozí řadě,  4DS pod řetízkové oko v předchozí řadě, 1ŘO, 1DDS 
  5. Pátá řada je stejná jako třetí s tím, že se rozšiřování vzoru počet čtveřic zvyšuje.
  6. Šestá řada: 3ŘO, 1DS, tři pikotky (5ŘO, PEVNÉ OKO, 5ŘO, PEVNÉ OKO, 5ŘO, PEVNÉ OKO, vše do mezery mezi prvním DS a počátečními 3ŘO, které nahrazují dlouhý sloupek v předchozí řadě), 2DS pod řetízkové oko mezi dlouhými sloupky předchozí řady, 4DS pod ŘO  mezi dlouhými sloupky předchozí řady,  (...), 1ŘO, 1DDS.
  7. Sedmá řada zleva doprava je stejná jako třetí řada, ovšem s tím, že končí od jednu čtveřici dříve, pikotky v předchozí řadě tvoří první zub při ustupování vzoru zprava.


Ze zbytků příze DELIGHT PRINT od DROPS vznikly dvě menší šály. Obě tvarem připomínají půlměsíc a tvoří je plný vzor (tedy pouze čtveřice dlouhých sloupků), modrozelená šála má hladké zubování, barevnější verze má střídavé zubování a pikotky po obou dalších stranách.

Obě šály bych ráda poslala do světa. Protože se jedná o prototypy, vyměním je za přízi (třeba za dvacet deka Alpaca mix od Dropsu :-) ).

Třetí plná verze má zubování jako Červená kometa, přepona je však víc prohnutá (je to tím, že místo sedmi řetízkových ok na levé straně je jen šest řetízkových ok).


A tohle je začátek soft verze, tedy ve vzoru jsou pouze prázdné čtveřice. Šátek už teď je příjemně měkký, z takového Malabrigo Lace by musel být obzvlášť ňuňu.

Jak je vidět, tento typ šátku háčkovaný z cípu dvou delších stran lze libovolně variovat jak co do vzoru (výplň může být v podstatě jakýkoli jednoduchý vzor), tak co do tvaru. Pružnost a tvar (tedy prohnutí přepony) reguluje počet řetízkových ok vlevo (sedm ok při mém utahování vytváří téměř rovnou stranu, pouhá čtyři oka by zatočila šátek téměř do spirály), objem nebo šířku šátku ovlivní zubování vpravo.

Napište mi prosím, jestli v rozpisu objevíte nějakou chybu.

28 komentářů:

  1. Ty jo, Petro, to je všechno krásný. Jseš rychlá jak ta kometa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lenko, všechny tři varianty se háčkujou úplně samy, jak je ten vzor jednoduchý :-)

      Vymazat
  2. No to je úplně triviální!!!! :-) (grr, ztratila jsem se v druhé větě:-())))
    Naši kluci by Tě Petko nazvali " Mrs. Crochet" (jako lego figurka) jako že umíš.-))
    Mně se teda taky líbí nový avatar, nebyl by k ukázání ve větší velikosti ;-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kateřino, já jsem se ztratila už v první větě :-D Pro mě jsou prostě jenom schémata.
      Avatar? Fakt mi několik dlouhých vteřin trvalo, než jsem pochopila, co to je. A hle, tu je avatar v celosnímkovém formátu :-D

      Vymazat
    2. Ó děkuji, dokonce v několika barevných provedeních:-)) moc sluší vše!!

      Vymazat
    3. Mně se asi nejvíc líbí barva od Rowanu a materiál od Debbie Bliss:-) Stárnu prostě. Dřív bych jednoznačně hmátla po té modrozelené, pokud by nebyla k mání šedá.

      Vymazat
  3. Díky za návod - sice mi popis nic moc neříkal, ale fotografie vše vyjasnila - díky za inspiraci a nápad - takový šátek ještě nemám:-) tak musím prohrabat syslírnu. Ahoj Zuzana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám radost, že se Vám líbí. Hned jsem si Váš blog přidala ke sledovaným, jsem zvědava na Vaši kometu :-D

      Vymazat
  4. Milá Petro, moc moc děkuji!
    Vrhnu se na kometku a ozvu se, jak to jde.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Petro, píšu, jak jsem slíbila:)
      Pustila jsem se do háčkování Komety. Nejprve jsem zkoušela "jet" podle slovního popisu, kde jsem ve 3. řadě narazila na chybu? a zamotala jsem se. Už už jsem se chtěla vzdát, ale lákadlo v podobě krásného šátku bylo větší, tak jsem se do toho pustila znovu, ale koukala jsem jen na kreslené schéma a podle něj se mi to zatím daří.
      Chtěla jsem se Vám pochlubit fotkou, nenašla jsem tu však na Vás nikde kontakt. Ale je pravda, že těch prvních 10 řad ještě není k chlubení. Ale i tak mám radost:)
      Děkuji, že jste se podělila o Vaše nápady.

      Vymazat
    2. Díky, chybu jsem (snad celou) opravila :-)Těším se na Vašich deset řad! petra.stejskalovaZAVINÁČpost.cz

      Vymazat
  5. Jejda, šotek. Psala jsem již včera, ale zmizelo. Sluší ti ta vínová i fialková. Moc se mi líbí materiál Debbie Blis.

    OdpovědětVymazat