čtvrtek 31. prosince 2020

Lockdown, den 72

 

Včera jsem dostala klíče od knihovny, paní F. řekla nazdar, a tak dnes vypukla silvestrovská knihovnická revoluce. Paní F. by řekla no nazdar.

Už v říjnu mi bylo jasné, že s těmi hromadami musím něco podniknout, a to bez ohledu na termín stěhování knihovny, jinak mě prostě ty knihy zavalí. 

Heslo akce S nulovými náklady maximální účinek. Provizorně jsem přesunula několik tisíc knih a přestrkala pět regálů a zítra se nejspíš nehnu. Ale detektivky jsou (víceméně) hotové (já rozhodně) a regionálce nové místo sluší. V pondělí budu pokračovat.

Poradila by mi některá čtenářka-knihovnice, kde najdu kompletní seznam MDT?



11 komentářů:

  1. http://wwwold.nkp.cz/pages/page.php3?page=fond_Prehltra.htm
    hthttps://www.nkp.cz/o-knihovne/odborne-cinnosti/zpracovani-fondu/roztridit/mrfs

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky :-) Mám totiž z dob hlubokého socialismu velmi podrobný soupis MDT, jsou to dvě tlustá skripta, číselný a věcný rejstřík vlastně. Data jsou ovšem tendenční/zastaralá, JZD je dneska passé a o IT tehdy ještě nevěděli. Takže bych ráda nějakou skutečně komplexní aktualizaci. Na netu jsem objevila řadu kusých seznamů, zřejmě podle potřeb té které knihovny, což je prima, ale nechce se mi vyrábět neúplný kompilát, když by snad někde měl být kompletní seznam. Ale možná se pletu a do těch setinek či tisícinek už jde každý knihovník podle podle daného algoritmu (jakého?) sám. Každopádně jsem se díky druhému odkazu proklikala k nějaké teorii i ke kontaktu, takže ještě jednou děkuju :-)

      Vymazat
  2. Držím palce, ať se hneš:). Jejda, já už se tak těším do práce. A konečně koukám na tvůj web (teda web tvojí/vaší knihovny) - ta rubrika Co právě čte knihovnice je bezva!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Knihovnice čte samé skvosty :-) Ještě že jsem z korektur (a studentských slohovek) zvyklá přečíst cokoli. Takže momentálně jedu v ženských románech a krvácích severského typu, abych se trochu zorientovala v tom, co si čtenář žádá.

      Vymazat
  3. https://www.kvkli.cz/mezinarodni-desetinne-trideni.html

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hele.. Kvkli.. To znám 💕

      Vymazat
    2. Díky :-) Bohužel i tohle je kusý seznam. Euroregion Nisa 908.437.1-17 je zrovna dobrý příklad: devítka je jasná, ale proč 08 a kde zjistím, co je 07 a co 09, to je to, oč mi jde.

      Vymazat
  4. malé knihovny by měly mít metodickou pomoc v knihovnách o "kategorii" vyšší. Tzn. městské v knihovně okresní .... Například okres Chrudim tak funguje na výbornou ... nemůžu si na nic stěžovat a jen a jen chválit přístup nám metodicky nadřazené knihovny ...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Můj dotaz se netýká naší malé knihovny a nevyžaduje metodickou pomoc, je to záležitost čistě mé zvědavosti a záliby v systematickém třídění čehokoli. Z tohoto hlediska se moje práce v knihovně v principu nijak zvlášť neliší od práce lexikografické (v lexikografii ovšem vím, kam sáhnout, v knihovnictví jako vědě nikoli). Knihovna má však oproti slovníkářství řadu výhod: objednávání nových titulů, balení a spravování starších salátů, spoustu řečí o knížkách s lidmi, kteří knížky opravdu čtou, a jistě bych mohla pokračovat, kdybych nebyla líná :-) Na druhou stranu od lexikografa patrně obvykle nikdo nechce, aby procítěně recitoval Nerudovy verše... Takže vždy je něco za něco :-D

      Vymazat
  5. Knihovna Karlovy Vary má pěkně zpracovaný MDT

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to moje chyba, špatně jsem se vyjádřila. Nepotřebuju seznam nejužívanějších tříd MDT sestavený na míru té které "vyšší" knihovně, karlovarské, liberecké či leckteré jiné. Po pravdě řečeno nepotřebuju žádný seznam MDT. Moje starodávná skripta jsou víc než dostatečná i pro knihovnu vyššího řádu, než je naše, a to přesto, že datum vydání je rok raz dva, o poplatnosti socialistické době nemluvě. Navíc je tu vždy po ruce katalog NK, který nabízí často celou paletu možností zařazení konkrétního odborného svazku. To, co mě zajímá, je systém. A k tomu, aspoň se domnívám, se můžu dobrat studiem vysokoškolské učebnice (spíš učebnic) zabývající se problematikou MDT (která je nejlepší? nejsrozumitelnější? je nějaká dobrá v češtině nebo francouzštině?) anebo na základě kompletního souboru MDT, nebo alespoň kompletní jedné jeho sekce. Nejsem si jistá, jestli věc ještě víc nezatemňuju... Zkrátka ráda bych seznam MDT, který bude obsahovat např. položky 001.894 Objevy a vynálezy a dále 001.895 ???, 001.896 ???, 001.897 ???, 001.898 ???, 001.899 ??? atd. atd. až do 002. Věřím, že malý, ale přitom patřičně objemný a především kompletní výsek takového seznamu by byl dostatečně průkazný, přinejmenším pro mou "amatérskou" potřebu. Uf, to je teda elaborát :-D

      Vymazat