pátek 3. března 2017

Obdélník


Tohle je výřez z jedné pohlednice našeho městečka. Ten trojúhelník uprostřed je náměstí. Svobody. Zelená skvrna uprostřed trojúhelníka je lípa. Republiky. Náměstí je vydlážděno kamennými kostkami, ne, není to písek na plážový volejbal. Ten je na novém hřišti u koupaliště. Kostel má žlutou fasádu s barokizujícími ornamenty a je dost výrazný, všimne si ho každý.

Abych to shrnula: uprostřed zřetelně trojúhelníkového kamenného náměstí roste solitérní, téměř stoletá lípa a kostel stojící nedaleko ní není k přehlédnutí.

Přesto pokaždé, když někoho naviguju směrem k nám, řeknu (nebo přinejmenším si pomyslím) zhruba toto: A až vyjedete na vršek, budete na náměstí a pak pojedete pořád po hlavní, která odbočuje ve směru jízdy v levém rohu toho obdélníka. Obdélníka!

Přinejmenším pětačtyřicet let chápu rozdíl mezi trojúhelníkem a obdélníkem. A stejně zatvrzele vnímám naše náměstí jako obdélníkové a ze všech výše představených jeho případných atributů vybírám právě a jedině ten chybný.

Asi to bude tou perspektivou. Když stojím dole na náměstí, chybí mi nadhled.


6 komentářů:

  1. :o,) jo nadhled je občas potřebný.
    Pěkný den přeji.
    Alena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Někdy je těžké se oprostit od svých představ...

      Vymazat
  2. Zdravím... máte velice dobré popisovací schopnosti. Jen tak dál.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Něesem si úplně jistá, jestli reaguju na výtku nebo na pochvalu :-D

      Vymazat
    2. Souhlasím, že je sice někdy - téměř vždycky a pravidelně :=) - těžké oprostit se od svých představ, ale i ta fantazie, představami živená, je k životu nezbytná a žádoucí. Fakticky tvarově trojúhelníkové náměstí, v nevinné představě jako obdélník - kdo z nás to má ? Není to krásné a milé? Taky jsem si vždycky myslela, jak jsme měli s rodiči óóóbrovský byt, když jsme v dobách mého útlého dětství bydleli v paneláčku na malém městě. Dnes vím, že to zas taková hitparáda co do velikosti nebyla. Ale v mé představě už to navždy velké bydlení bude. Pěstujte si a fixujte to pěkné a milé dle Vašich představ, to není naivita, ale těšení se z toho, co je nám blízké.

      Vymazat
    3. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat