pondělí 9. listopadu 2015

Žádnej zázrak...

... se nekoná. Zatím.

Tohle jsou naše dvě nejnovější knihovny. Úplně nové nejsou. Z důvodů jasných z následujícího textu se jim (nejen jim) vyhýbám. Jsou v nich nějaké knihy. Ty jsem tedy dnes nějak přerovnala. Třeba aby stály nebo tak něco. Nos mám plný prachu. Žádnou jsem nevyhodila (měla bych...). Taky bych je měla seřadit, sjednotit, rozdat dvojáky, některé vyhodit (starší jazykové učebnice např.), některé nechat svázat. No jo.

A hlavně bych měla vymyslet, kam nakonec přijdou ty knihy mimo záběr, totiž: prababiččiny německé švabachové (Goethe 1830), dědečkovy přírodovědné, dědečkovy včelařské, mnohé teologické (evangelické i katolické), slovníky (milion), babiččiny romány, maminčiny romány, moje romány, historické mého muže a naší Hany, tátovy chemické, maminčiny chemické, moje jazykovědné, moje kunsthistorické, poezie taky, knihy o dopravě našeho Antonína (když si je neodstěhuje), typografické našeho Honzy (ten si je neodstěhoval!), knížky francouzské, německé, anglické, latinské i jinojazyčné, čtyři generace pohádkových knížek pro Melichara, tátovy humoristické, manželovy mapy, manželovy etnografické atd. atd., jo a ještě ty matfyzácké, co mladí neodvezli, naopak přivezli, když se stěhovali - jen Rozárka je rozhodnutá odstěhovat si veškerou anglickou literaturu, kterou jí nevyrvu z rukou, tak aspoň tak.

Prej dvacet knih, Lenko, a každou další pouze výměnou :-)


6 komentářů:

  1. Chápu - u nás též mimo jiné technická knihovna, jazyková knihovna, etnografie, slovníky, dětská knihovna, bedny, bedny, bedny... Dvojáky nejen schovávám pro své tři dcery (které si je neodstěhují), ale i je sama vyrábím - přece v tom antíku toto vydání nenechám! No co, závislost jako každá jiná. A ta radost, když na popelnicích zřím hromádku nějaké pozůstalosti! Ale neberu všecko - staré vyhlášky o provozu na pozemních komunikacích či Plzákovy knihy z 60. let přenechám jiným. Aspoň nějakou záklopku mám. Liba

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Do knihkupectví a antikvariátu radši nechodím, stačí ty knihy, které k nám přilezou samy :-D

      Vymazat
  2. Petro!
    Jak to znám : "Mami, já si tady ty knihy nechám, jo, mně se nikam nevejdou:"
    Toto je podle Zázračné knihy nevyřešitelné.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A fotky a papíry, to bude totéž. Taky bez zázraku :-)

      Vymazat
  3. Juuuj, Peťka, knihy to je moje. Tiež ich máme doma stovky. Nejaké sa snažím i darovať, rôzne rozdávať, ale stále je prírastok väčší než úbytok :-) Ale čo, rozhodne sa lepšie cítim v interiéri plnom kníh než v tých sterilných módnych obývačkách, kde je nanajvýš veľká sedačka a televízor.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kéž by jich byly jen stovky! Jediné řešení pro nás bude otevřít si antikvariát :-D

      Vymazat