sobota 17. prosince 2011

Zvířata na zahradě

Na zahradě se pravidelně setkáváme především s motýly a ještěrkami, zpěvné ptactvo spíš slyšíme, než vidíme, a ostatní polétavci, tj. hmyz, kolem nás obvykle proletí dřív, než se někdo vzpamatuje a přinese fotoaparát. A tak na těchto snímcích chybějí hrdličky, sýkory, kosové, strakapoud a straka, hýl, pěnkava, zvonohlík, zvonek, brkoslav severní, také tu není ježek a hraboši, krtek, ba ani krtinec, kuna či lasička, vážky a skokan hnědý. V sousedství se prý objevuje i užovka obojková, ale k nám se zatím asi nevypravila. V mém dětství žili v lesíku divocí králíci a v zimě se obvykle ke slepicím přidali v době krmení i bažanti.

Slepýš je naše neopatrná ještěrka, nebojí se sekačky, což bývá někdy osudné.

Maličká ještěrka hnědá se ráda vyhřívá na kamenných zídkách.



Zřejmě náš jedinečný exemplář ještěrky usměvavé...

Hlemýždi rádi pivo a Honza také.

Plzák španělský rád cokoli. I šalvěj!

Ještěrka zelená se ubytovala v hromadě kamení.
Bělásci se neradi fotografují.


Náš nejexotičtější úlovek: bažantokachna střešní! Tento pozoruhodný pták se zničehožnic objevil na samém hřebeni naší vysoké střechy a upoutal pozornost nejen rodiny, ale i řemeslníků a sousedů. Nakonec jsme ho identifikovali jako jednoho z bažantů zlatých, kteří uletěli z blízkého chovu. Jak se ovšem tento kousek dostal do takové výšky bez ocasních per, je stejnou záhadou jako to, kam se pak poděl.

1 komentář:

  1. Isn't it interesting how our gardens are the same in some ways but different in others. I've never actually seen a hedgehog. Your lizards are foreign to me. The green one is lovely, but are you sure that first one has feet? The butterfly is one I have never seen and we have nothing like your your huge snails here. That's a great picture of the bird on your roof!

    OdpovědětVymazat