neděle 12. května 2019

Javornická palírna


Z Kolomažnice je to k Velíškovým rovných třináct kilometrů po státní silnici. Jenže ta je poslední rok dva na přeskáčku rozkopaná a objížďky jsou, jak bohužel bývá v našich krajích zvykem, poněkud nedbale značeny. 
Momentálně existují tři různé objízdné/průjezdné trasy s pofidérním značením a díky péči obcí a evropským dotacím celá řada velmi pěkných, ač zcela neznačených silniček. Také na těchto cestách dochází k různým změnám, výkopům, objížďkám objížděk, zkrátka ke zmatkům. Zatímco mnozí řidiči hudrují a nebo tragicky zacykleni bloudí, my si cestování tam a nazpátek různými trasami náramně užíváme. Zvlněná pošumavská krajina s kopci na obzoru v celém širokoúhlém záběru přece za trochu času a několik kilometrů navíc stojí.
Vesničky dva tři kilometry od sebe vzdálené vesměs jen kvetou. Barabizen a břizolitových omítek nepřibývá, spíš naopak. Čímž se dostáváme (konečně!) k meritu věci.

Palírna v Javornici. Kousíček Britských ostrovů v jihočeském podání. Krása! 
Ale co teprve ten sad a ty zemní práce s vodou! Dnes jsme nelenili a navzdory midsomerskému počasí jsme se šli s mužem podívat zblízka. Ach!
Kdyby se takovým/podobným směrem vydali i další a další, místo aby své pozemky pronajímali/prodávali tomu, jehož jméno jednou bude nadávkou, měli bychom se suchem a povodněmi menší problém.










6 komentářů:

  1. Mě Palírna také naprosto uchvátila! Sledovala jsem tedy jen publikovanou v architektonickém časopisu, ale nemohla jsem se od fotek odtrhnout... jakási dokonalost a jednoduchost zároveň.
    Zdravím Petru i Velíškovy :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak :-) Jasně nová stavba, přitom přirozeně zapadá mezi původní stavení.

      Vymazat
  2. Presne podľa tejto Palírny som sa rozhodla náš dom dokončiť takto jednoducho:
    tiež nalíčiť exteriérovou belobou, zvládol to manžel sám,
    drevený obklad severským červeným smrekom si sivie sám,
    kovové dvere a bránu jednoducho osvedčenou tabuľovkou a nové posuvne drevené okenice olejovým strieborno-sivým moridlom.
    Teraz, keď rekonštruujete aj u Velíšku, si asi viete predstaviť, ako ťažké to bolo pre mňa u nás sa autistami a prečo som si zamilovala industriál...
    Alena V.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My se možná budeme časem palírnou inspirovat,až dojde na naši stodolu. Ale mezitím v mlýnském náhonu jistě uplyne plno vody :-) Teď je prioritou náš byt nahoře a to budou pohodlná a modernizovaná třicátá léta. Čisté prázdné interiéry se mi moc líbí, ale domov mám raději barevný a útulný.

      Vymazat
    2. A mne tie farby v interiéri boli vyčítané...

      Vymazat
    3. To chápu. Barvy mohou zneklidňovat.

      Vymazat