sobota 6. února 2016

Zpátky v Midsomeru den 8

Vytrvale prší a fouká.
Den jako stvořený pro vraždičku.
Jenže kdo by v takovém nečasu chodil ven hledat mrtvoly...

Proto raději krkolomný návod-nenávod pro la-mu:
Jedná se o alternativní začátek této bezešvé kapuce.

1. Na jehlici jsem běžným způsobem nahodila dvacet ok. Trpasličí kapucka bude tedy mít jednu stranu o šířce 10 ok.

2. Pak jsem shodila oka na dvě ponožkové jehlice, hezky na střídačku na jednu lichá oka a na druhou jehlici sudá oka. Copánek mezi ponožkovými jehlicemi se utvořil automaticky a všechna oka jsou stejně utažená (toho jsem předtím podle tohoto rozpisu nebyla s to docílit).

3. Jakmile byla oka hezky na svých ponožkových jehlicích (deset na jedné a deset na druhé), začala jsem plést na třech jehlicích hladce tam a nazpátek a tam a nazpátek (atd. atd.) přes všech dvacet ok.


4. Po několika řadách začíná pletenina vypadat opravdu kapucově.

Poznámka 1: Aby bezešvý začátek skutečně vypadal bezešvě, je třeba začít plést první řadu obrace. Karkulínovský svetr je pletený žerzejem, takže se střídají řady obrace, hladce, obrace, hladce...


Poznámka 2: Stejným způsobem lze začít i bezešvý sáček nebo třeba ponožku. V takovém případě se plete pořád dokolečka na kruhových jehlicích nebo - v mém vztekacím případě - na ponožkových jehlicích.

9 komentářů:

  1. To je česká hlava:-)))) Já se na ten původní popis dívala a přišlo mi to strašně složité. Pak jsem se zamyslela a udělala tentýž postup, že jsem rozpletla:-)) Akorát jsem ještě asi 5x na každé jehlici přidala. jedno nahození před posledním okem na první jehlici na druhé jehlici jedno nahození po prvním oku. Kapucka má i zaoblení. Tak přeji pěkný pobyt. Věra

    OdpovědětVymazat
  2. Moc krásné .. Nepochopila ... hm ... ale asi pokud bych vzala do ruky jehlice, tak jo ... Díky ti... Koukala jsem na předchozí tvé zprávy. Je to paráda. Jak antikvariát, tak batolec ... Šťastná jsi žena. ..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Asi nejprůkaznější by bylo, kdybych celou tu věc natočila, ale toho zatím nejsem schopná :-)

      Vymazat
  3. Milá Petko, moc děkuji, vyzkouším!

    OdpovědětVymazat
  4. Petro, já takhle zrovna nedávno začínala ponožky podle návodu na Vevčině/Katčině blogu. Tam se rovnou nahazuje střídavě na jednu a na druhou jehlici. Tohle je asi asi hezčí utaženější začátek.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zkusím takhle začít pletenou taštičku. Ten otravný začátek na ponožkových jehlicích bude vykompenzován skutečností, že nebudu muset nic sešívat :-)

      Vymazat
  5. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat