sobota 28. ledna 2012

Ulička

Ulička na Kavčinec, na fotografiích spíš vedoucí mezi zahradami z Kavčince dolů, se za léta změnila. Kdysi to byla obyčejná zkratka do polí, z jedné strany plaňkový plot Jansíkova sadu, z druhé naše pletivo. Na první fotografii z léta 1942 jsou oba ploty dobře vidět.

Moje babička s miminkem (mou maminkou) na klíně, rok 1942


Koncem šedesátých let se obec rozhodla vystavět na znárodněných farních pozemcích cihlové bytovky a ty potřebovaly septik. Které místo se hodilo víc než cíp Jansíkovy zahrady? Septik pochopitelně záhy obrostl náletovými křovinami, dokonce se tu objevily i břízy. Pamatuji se, že přes uličku se k nám pnula vytrvalá ostružina. Vytvářela husté loubí, které znepříjemňovalo průchod čím dál frekventovanější cestičkou.

Ulička počátkem sedmdesátých let, už se septikem...


Když se sídliště na Kavčinci rozrostlo do své současné podoby, obec výměnou za stavbu nového plotu rozšířila uličku směrem do našeho pozemku. Původně se tu plánovaly schody, ale byla to jen Akce Z, takže ulička je dodnes pouze vyasfaltovaná, i když poslední dva tři roky je opatřená dřevěným zábradlím!

Ulička dolů a sněhulák na sousední zahrádce, leden 2012

Ulička dolů a přesazený rododenron, leden 2012

Parcela se septikem byla celé roky zarostlá a leda okolí pro ostudu. Poté, co před lety dostala nájemnici, naši novou a mimořádně pracovitou sousedku, změnila se v pozoruhodnou zahrádku.

Ulička na Kavčinec se možná brzy dočká nového připojení k sídlištní silnici. Panelové bytovky totiž právě procházejí tzv. revitalizací a ta snad dorazí až k našemu severnímu plotu.





Žádné komentáře:

Okomentovat