úterý 2. ledna 2018

Rok fotoaparátu


Čínský rok 2018 je prý rokem psa (říkal internet).
Můj rok 2018 bude rokem nového fotoaparátu.

Dvanáct měsíců je snad dostatečně dlouhá doba na to, abych si vybrala a zejména abych se ke koupi konečně rozhoupala. (A taky abych na ten přístroj našetřila, že...)

Kromě náležité dávky rozhodnosti mi chybějí aktuální informace.

Toto jsou mé dva stávající fotoaparáty. Pentax klasický a Olympus digitální.
Pentax vyžaduje pás z polyesteru, nitrocelulózy nebo acetátu celulózy (říkal internet), což je pro blogování poněkud nepraktické.
Olympus není tak náročný, zato utrpěl četná zranění. Sice se vcelku oklepal ze sprchy u Geysiru/gejzíru, dokonce se vzpamatoval z Honzovy dokumentaristiky průběhu bouře a krup, ale zřejmě ho nyní dohnal věk. Po třinácti (už tolika?) letech rodinných útrap a strázní fotografuje, jen když se mu chce. A především jak se mu chce. Achjo.

Prosím proto fotografky a fotografy o radu a tipy ohledně koupě nového digitálního aparátu. 


16 komentářů:

  1. Rozhodování ohledně fotoaparátu mám již naštěstí za sebou - uff. Několik let jsem používala synův digitální, neb jsme sice vlastnili dva krásné značkové aparáty - Canon a Minoltu, ale klasické. No a kdo dnes při záplavě potřebných momentů, bude dávat vyvolávat film, že?
    Několik měsíců jsem se rozhodovala, pročítala, poptávala a nakonec zvolila v (již) loňském roce - Canon SX 540 HS a jsem nadmíru spokojená.
    Takže tak ;o) Petro.
    Přeji dobrý výběr.
    Alena

    OdpovědětVymazat
  2. Petro, tak já se takto rozhodovala cca 2 roky. Měla jsem starý digitální Olympus - už ani nevím jaký typ. Byl ale vodotěsný do cca 1,5m. Teď mám digitální zrcadlovku Nicon D3300 a jsem spokojená. Je sice těžší, ale fotky jsou úžasné. Ale abych se přiznala, tak fotky na blog fotím většinou mobilem, velký tahám na výlety a dovolené s dětmi. Když jsem se rozhodovala, jaký fotoaparát koupit a ptala se kluků co fotí, tak mi říkali, že pro běžné focení je to jedno. Stačí prý jakýkoliv fotoaparát compact - Canon, Olympus. Jsou prý všechny kvalitní a cena je do 5 tis.
    Asi jsem moc neporadila. Tereza

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dva roky? To jsem ráda, že v tom váhání nejsem sama :-)

      Vymazat
    2. No jo, když se k rozhodování připojí i drahá polovička a fotoaparát vyjde skoro na 10 tis. tak se není čemu divit.:-)

      Vymazat
  3. Ahoj Petro, jak najdu chvilku, napíšu Ti email. Petra

    OdpovědětVymazat
  4. Dilema bývá, zda Canon, nebo Nikon.

    Já bych hlavně neopakovala Olympus, s tím jsem nebyla spokojená (i když byl jen malý).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A vidíš, Liško, já jsem byla se svým olympusem spokojená, i když po geysirovém zásahu fotil tak nějak na půl žerdi :-D

      Vymazat
  5. Petro, já tedy nejdu s radou, ale přáním do nového roku (pevné zdraví, radost ze zahrady, háčkování, pletení, z práce..., taky volného času aby dostatek... no a ten foťák ať si vybereš nějaký festovní a dobře fotící. :-) (Petra určitě dobře poradí.)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zuzko, díky, Tobě a vám všem doma a v Punčoše taky tak!

      Vymazat
  6. Dobrý den, nejdříve vám přeji do nového roku hodně zdraví a děkuji za Vás krásný blog.A nyní mé zkušenosti s fotoaparátem. Z minulosti vlastním zrcadlovku na kinofilm, ale nyní již řadu let fotím kompaktem a taky stále plánuji jak si koupím zrcadlovku novou. Pořád to ale odkládám, takový kompakt dám pohodlně do kapsy a jdu, se zrcadlovkou je to podstatně horší. Dříve jsem fotila Canon G7 a po pár letech jsem ho vyměnila za novější tip Canon G 16. Je to malý kompakt s kovovým tělem, krásně padne do ruky a vydrží takřka vše. Fotí nádherně. Neustále ho nosím po kapsách (fotit na mobil mně nevyhovuje)a každodenně ho nosím na zahradu. Přeji Vám šťastný výběr, sama vím, jak je to náročné. A dejte na blogu vědět pro co jste se rozhodla. Lida

    OdpovědětVymazat
  7. Ahoj Petro, záleží kolik do toho chceš vrazit? Jaký máš rozpočet? :-OO))) určitě se dají fotit nádherné fotky s nějakou základní zrcadlovkou třeba Nikon + portétová objektiv pro tvoje šátky (50ka). Zrcadlovka má tu nevýhodu, že je těžká. Já mám Olympus OMD a fotí skvěle, je malý a lehký, ale není levný:-(( no asi neporadím... jen přeju ať to bryz vzřeším a můžeš nás io nadále obštastnovat svými příspěvky:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kateřino, mé stávající fotoaparáty stály tehdy před těmi třinácti až osmnácti lety každý kolem patnácti tisíc. Takže v přepočtu na současnou inflaci (heheheee) bych to viděla na cenu kolem dvaceti nejvýše. Zatím pořádně ani nevím, co přesně hledám :-D Fotoaparátové rešerše jsou v samých počátcích a určitě to bude pořádnej a namáhavej proces :-D

      Vymazat
    2. Tak 20tisíc už je moc pěkný rozpočet si myslím!! Za to se sehnat jak pěkná zrcadlovka, tak i ten malý Olympus (http://www.afoto.cz/prodej/Olympus-OM-D-E-M10-Mark-II---12-50mm) :-)) držím palce§

      Vymazat