úterý 15. listopadu 2016

Jiné lidi má za holuby

Prostě mi to nedá.

... a řekl, že vůbec ničeho nelituje, a také řekl ještě něco hodně ošklivého o císaři pánovi.
A nevíte, co o něm řekl? otázal se hlasem plným naděje Bretschneider.
To vám říct nemohu, poněvadž se to nikdo neodvážil opakovat. Ale bylo to prý tak něco strašlivýho a hroznýho, že jeden rada od soudu, který byl při tom, se z toho zbláznil a ještě dodnes ho drží v izolaci, aby to nevyšlo najevo.

Nadpis příspěvku viz Zaorálek, Jaroslav: Lidová rčení. Praha 1996 (reprint z roku 1947), strana 557.




12 komentářů:

  1. A mně se chce něco říct! Císař pán je korunovanej...
    Liguére!

    OdpovědětVymazat
  2. Může si za to jen on sám, přirozená autorita nepotřebuje zákony na to, aby ho lidé ctili. Andrea T.

    OdpovědětVymazat
  3. Zajímalo by mne, jestli bude návrh zákona pamatovat také na postihy za hanobení prezidentů již neúřadujících. Nebo na hanobení úřadu prezidenta jako takového. (Pevně věřím, že tato nehoráznost parlamentem neprojde!)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A co hanobení prezidentem (jakkoli je ten instrumentál příšerný)?

      Vymazat
  4. Myslím, že máme prezidenta takového, jakého si zasloužíme. Miloš Zeman je bohužel prototyp běžného Čecha.
    Když i vážené osobnosti a celebrity vulgárně napadají prezidenta, aby tak vyjádřili nesouhlas s jeho vulgárním vystupováním, kdo je lepší? To je podle mě vrchol pokrytectví.

    OdpovědětVymazat
  5. Prezidentovy vulgarity i ta jeho povedená viróza jsou jenom takové trapnosti. Je smutné, že máme prezidenta, který si musí kupovat přízeň svých voličů hrubými výrazy. Mnohem horší je však prezidentova zášť a pomstychtivost, ta nenávist, kterou s tak velkou chutí rozdmychává a neustále přiživuje jak mezi svými fanoušky, tak mezi nefanoušky. Je to velký stratég, ten náš prezident.
    Když se vulgarity oplácejí vulgaritami, obvykle to nahrává do karet tomu, kdo si začal. Proč jenom já, dyť voni sou taky sprostý!
    Vulgarismy stejně jako poetismy do jazyka patří, musí se s nimi ale náležitě zacházet. A to Zemanovi jako schopnému manipulárovi jde skvěle, vždyť stačí tu a tam říct kunda a voliči mu uvěří, že je jejich, prostě strejda odvedle.
    Souhlasím, že běžný Čech se sprosťárnám nevyhýbá, ba naopak, ale že by se polovina republiky podobala Zemanovi v jeho záštiplnosti?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když se podívám na lidi, které znám, tak náš prezident je odrazem v zrcadle mnohých. Někteří jej svou záští i vysoce převyšují.
      Celé je to smutné.

      Vymazat
    2. Je mi líto, že máte takovouhle zkušenost. Přemýšlela jsem o tom, jestli vůbec znám nějakého skutečného hajzla, ale mezi lidmi, které osobně znám, to nikdo nedotáhl ani na hajzlíka:-) Protivové, náfukové, fňukalové, ulhánci, vzteklouni, to jo, ale s nikým skutečně záštiplným jsem se nejspíš nikdy nesetkala. A že mezi rodiči na třídních schůzkách se najdou dost výrazné typy :-)

      Vymazat
  6. On sám je hanebník, a jeho sprosťárny verbální jsou legrace ve srovnání s tím, co fakticky téhle zemi tropí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Čím dál víc se podobá padlému Sarumanovi, když odtáhl škodit do Kraje. Ale lepší figuru pro roli Červivce si nemohl najít, i kdyby s lucernou hledal :-)

      Vymazat