středa 29. dubna 2015

Klubíčka, knížka a úlovky aneb YARN ALONG 136

Klubíčko Fine Donegal od Debbie Bliss, nekousavé merino a kašmír. Můj midsomerský úlovek.

Časopis Crochet Inside  celý v angličtině, jak jinak, že... Můj druhý midsomerský úlovek.

A konečně Kateřina Tučková: Žítkovské bohyně. Knížka, kterou všichni dávno četli. Vytáhla jsem ji při stěhování ze zeťovy banánové škatule s tím, že na letišti a v letadle jako když ji najdu.  Jsem ráda, že jsem ji četla právě tam, jinde bych to nejspíš považovala za ztrátu času. Když to řeknu hodně natvrdo, už mi ta postmoderna leze krkem.

Inspirace: Ginny ze Small Thinks


7 komentářů:

  1. Gratuluji ke krásným ulovkům....celý výlet do Midsomeru jsem s napětím sledovala a jsem ráda, že jste v pořádku zpět:-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kateřino, děkuju :-D Užila jsem si Midsomeru mnohem víc, než jsem vůbec kdy doufala. Vždycky jsem si přála podívat se do Anglie a především na anglický venkov, protože mám ráda anglickou literaturu, i když anglicky jsem se nikdy neučila. Teď jsem konečně měla příležitost a nějakou dobu budu mít i důvod takovou výpravu opakovat :-)

      Vymazat
  2. Ráda čtu Váš blog, děkuji, že se s námi ostatními o zážitky i tipy (ruční práce, vlny, knihy...) dělíte. Zdravím Vás, Martina Vítová

    OdpovědětVymazat
  3. Mně se, Petro, Bohyně hodně líbily, Vyhnání Gerty Schnirch taky. Nevím úplně přesně, čemu říkáš postmoderna.
    A výlet jsi měla krásný i bez mrtvol :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty mrtvoly, Lenko, byly drobet zklamání, to je fakt :-D

      Když C. S. Lewis nechává svého Ransoma letět na Mars, pořídí mu jako dopravní prostředek plechovku, která by stěží obstála na dětském kolotoči – pro příběh to totiž není podstatné, stejně jako není podstatné, jak vypadají Marťani nebo jakým způsobem se projevují tamní duchovní bytosti. Zkrátka Lewis kvůli své Kosmické trilogii nepotřeboval studovat astronomii a kosmonautiku a nebo kontaktovat spisovatelskou agenturu, aby mu dodala patřičné reálie a správné technické parametry. Ransomův příběh se neztrácel v mracích zbytných podrobností ani se v nich neschovával. Tehdy to literatura neměla zapotřebí, kromě prózy historické, samozřejmě.
      Postmoderní literatura naopak čtenáře zavalí nepřehlednou spletí detailních pravdivých, polopravdivých i smyšlených informací o nějakém, obvykle senzačním tématu – synkretismus je její bůh a Pontius Pilatus je její patron, vždyť co je to pravda?! Někdy mám dojem, že postmoderní autor (což jistě není tento případ) se špatně skrývanou škodolibostí vodí čtenáře za nos.
      Mnohem raději bych si přečetla psychologický/naturalistický/existenciální román o Surmeně nebo ještě spíš Dořinu studii o žítkovských bohyních než Tučkové román o tom, jak Dora tu studii píše a píše a píše. Že Doře ve finále zlomili vaz, mě vyloženě potěšilo, konečně se hrdinka dočkala kousku opravdové epiky!

      Vymazat
  4. I just wandered in from Ginny's Yarn Along to see a fellow crocheter, and I love your blog. I especially enjoy your Midsommer Day posts - lovely pictures. I like your crochet work, too, and I will look forward to exploring more here.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hi, Becki, unfortunately, I'm do not speak English. I read very simple texts in English :-) Thanks for visiting. I'm glad you liked my pictures from Midsomer dangerous and my crochet. Good luck!

      Vymazat