pátek 31. ledna 2014

Sentimentálně

Vydala jsem se dopoledne do chumlu bavlnek hledat poklad.

Našla jsem jakýsi babiččin zkušebníček: Cožpak se to nikdy nenaučíš, Peťo! (plus několik starých galských kleteb na obou stranách, tehdy totiž vycházel na zadní straně Sedmičky na pokračování Asterix). 

A babiččin háček a o kousek vedle háčkovaná kytička - pamatuju se, jak tuto dečku z japonských květů před více než čtyřiceti lety háčkovala, dlouho předlouho pak zachytávala prach (dečka, nikoli babička) na harmoniu v dědečkově pracovně...

Našla jsem originální balení jakési příze, kterou - jak předpokládám - babičce někdo daroval jako přebytek z ručně vázaných koberců TAPIKO (pamatujete na ně?).

Další kousíček mého dětství: nekonečná špule velmi pevné bílé nitě se prokázala jako vskutku nekonečná - od časů, kdy jsem jí den co den kus odstřihla na kdeco, příliš neubylo...

Chumlanice někdy velmi podivných barev: směska co-kdo-nepotřeboval nebo nahodilé kupy v DDR.


Vždycky jsem toužila být Popelkou (kvůli těm krásným šatům z oříšků, pochopitelně) - ale tohle?! A bez holoubků-pomocníčků...


11 komentářů:

  1. Ty jo, už byste mohla otevřít eshop:-)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A víte, Kateřino, že uvažuju drobet i tímto směrem :-) Obchod starožitými bavlnkami za cenu s patřičnou horskou přirážkou za originální značky českých a východoněmeckých niťáren, to by bylo terno!

      Vymazat
  2. Krásný poklad, i já se ráda svými bavlnkami probírám.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jako malá jsem to přebírání se bavlnkami milovala, k babiččině značné, i když pochopitelné nelibosti :-)

      Vymazat
  3. Ty jo, Petro! Normálně závidím :-) Takové bohatství. Já jsem zase měla ráda, když mi babička otevřela kufr s odstřižky látek ( jako každá žena své doby uměla obstojně šít a obšívala tudíž celí široké okolí a zbytky schovávala). V tom jsem se dokázala hrabat pořád.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Úplně to vidím :-) Asi si taky obstarám kufry na zbytky a zbytečky, aby se vnoučata měla kde hrabat...

      Vymazat
  4. Nadherny barevny poklad uz pekne probrany a plny vzpominek.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Podařilo se mi to celé dědictví přebrat a uspořádat, jsem vítěz největší :-)

      Vymazat
  5. Ale Petro, to je krásně sentimentální - až na tu bavlnkovou zamotanici - hodně dojemné. A poklad opravdu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Budu muset vymyslet nějakej dlouhodobej a především efektivní projekt, abych to celé nejak zpracovala a jen to neposunula o generaci dál :-)

      Vymazat
    2. Vezmi první volný konec a háček a pokračuj pořád dál, až budeš mít obrovskou multifunkční pestrou deku :) To bych asi udělala já.

      Vymazat